Są takie dodatki do dań głównych, które świetnie sprawdzają się zarówno do wieprzowiny, jak i wołowiny. Niewątpliwie warto spróbować buraczków z papryką według przepisu siostry Anastazji. Dziś podpowiemy Wam, jak je przygotować.
Buraczki z papryką – poznajcie kulinaria siostry Anastazji
Przygotowanie buraczków z papryką siostry Anastazji nie jest trudne. Oczywiście podstawą są dobrej jakości warzywa. Najlepiej użyć młode, małe buraczki oraz świeżą paprykę, która nie jest zbyt czerwona. Warzywa w ilości około 1 kg buraków i papryki kroimy w paski bądź ćwiartki. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Następnie umieszczamy je w słoiku. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Należy wymieszać litr wody ze 100 ml octu balsamicznego oraz dwiema łyżkami octu. Taką zalewę gotujemy przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy też pół łyżeczki cukru oraz soli, liść laurowy i ziele angielskie. Tak przygotowaną zalewę dodajemy do buraczków i papryki oraz wekujemy słoiki. Można zrobić to metodą tradycyjną albo zawekować słoiki w piekarniku – każde z tych rozwiązań jest tak samo dobre. Jeżeli chcecie zapoznać się z przepisem na buraczki siostry Anastazji, to możecie wejść na stronę: https://zioloweherbaty.pl/buraczki-z-papryka-siostry-anastazji/.
Alternatywa dla buraków z papryką
Buraki z papryką możecie przygotowywać na wiele różnych sposobów. Jeżeli chcecie zyskać świetny dodatek do dania głównego, to warto wcześniej ugotować buraczki na miękko, następnie zetrzeć je na tarce o małych oczkach i dodać do nich drobno pokrojoną paprykę czerwoną i żółtą. Wszystkie te składniki zalewamy wodą z dodatkiem octu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Warto zachować proporcje, a mianowicie na 1 litr wody dodajemy 100 ml octu. Dzięki temu smak będzie intensywny, ale nie będzie zbyt ostry. Alternatywą dla buraków z papryką są buraczki z dodatkiem cukinii. Zasady przygotowania nie różnią się zbytnio. Jeżeli chcecie wydobyć smak cukinii, warto ją wcześniej lekko podpiec na oleju bądź oliwie z oliwek.
Do czego pasują buraki z papryką?
Buraki z papryką mogą być nawet daniem obiadowym. Wystarczy tylko dodać do nich podpieczone małe kluseczki czy gnocchi. Buraki z papryką mogą być też bazą dla zupy. Wystarczy tylko dolać ok. pół litra bulionu, wkroić marchewkę oraz pietruszkę i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Na koniec wystarczy przygotować lane ciasto, zaś do zupy dodać kilka łyżek śmietany.